Saturday, August 8, 2020

Harley's Hombarista | Plan Subscription Kopi Untuk Korang Yang Kaki Kopi!
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Harap korang semua sihat walafiat semuanya ya! Dalam entri kali ni kami nak kongsikan dengan korang tentang kopi.. Untuk pengetahuan korang, Kimi merupakan hantu kopi. Memang dari zaman sekolah, uni dan sehingga sekarang lah dia memang dengan tegarnya consume coffee.


Jadi, bila owner Harlye's Burgers & Roasters contact kami untuk cuba kopi diorang under diorang punya Harley's Hombarista subs plan, kami pun onz. Basically, dengan Harley's Hombarista ni, korang akan subscribe untuk bayar bulanan sewa coffee maker dan juga coffee capsules dari Harley's Burger's and Roasters. Diorang ni wellknown dengan diorang punya premium coffee juga selain burgers. Kami pernah review burgers & coffee diorang dulu kat SINI & SINI. Details mengenai subscription plan tu korang boleh download melalui link kat bawah ni.

Thursday, July 30, 2020

Pengalaman Pertama Kali Kami Mencuba FOREST BATHING (Shinrin-Yoku) Di The Habitat Penang Hill!
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Dua minggu yang lepas, kami sekali lagi berkunjung ke The Habitat yang terletak di Bukit Bendera Pulau Pinang. Walaupun dah kali yang kedua, tapi still excited dari malam sebelumnya lagi sebab dah boleh bayang dia punya back to nature punya vibe tu. Selalu orang datang Penang untuk food hunting dan street art, tapi Penang actually has a lot more to offer. Boleh try untuk explore dia punya nature side pula! Kalini, kami ke The Habitat untuk cuba buat Forest Bathing (Shinri-Yoku)!


Kami bertolak dari Kulim sekitar jam 7.30 pagi dan sampai di Bukit Bendera lebih kurang jam 9 pagi. Sesampainya di Bukit Bendera, kami dah gelabah main pusing-pusing dekat parking bertingkat. Akhirnya sampai tingkat 5A baru ada parking! Fuhh, ramainya manusia dah datang sini pagi-pagi ye. Berdasarkan pengalaman yang lepas datang ke Bukit Bendera, proses nak naik train ke atas ni mungkin boleh menyebabkan sakit kepala. Tapi tak kira, Habitat punya pasal, InshaAllah berbaloi beb.

Monday, July 27, 2020

Tempat Makan Best Di Sungai Petani | Korang Kena Datang Ke Biggy & The Ahli Kopi!
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Kalau korang rakyat sekitar Sungai Petani dan mencari satu port lepak baru yang hipster, menyediakan makanan yang lazat dan kopi yang terangkat, say no more, mari lah datang bertandang ke Biggy & The Ahli Kopi. Kami baru cuba harini dan sudah nampak bakal datang berkali kali lagi lepas ni.


Staff disitu bagitahu kami, restoran Biggy & The Ahli Kopi baru berusia setahun, boleh dikatakan masih tengah nak 'up'.Namun kami percaya, restoran ni akan menjadi salah satu lokasi tumpuan bagi mereka yang sukakan satu kelainan in their dining experience. 


Restoran yang terletak betul-betul di tengah bandar Sungai Petani ini dari luarnya nampak macam barber shop tau, serious kami macam was-was sekejap tadi. Haha. Tapi bila masuk, haaa kami sukakan aesthetic vintage yang ditonjolkan di dalam restoran ini. Bermula dari helaian menunya sehinggalah ke hiasan frame di dinding. Dari segi ruang, kelihatan macam sedikit sempit tapi surprisingly bila dah duduk, langsung tak terasa dan langsung tak terfikir tentang ruang, all we talked about was the food and the coffee! 

Friday, July 24, 2020

20 Pulau Wajib Dilawati Di Malaysia | Korang Dah Sampai Kat Pulau-Pulau Ni?
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Negara kita Malaysia terkenal dengan pulau-pulau yang cantik dengan pasir yang putih dan air laut yang sejernih kristal. Tapi kan, kalau kami suruh untuk korang namakan 10 pulau yang ada kat Malaysia ni atau 10 pulau tercantik kat Malaysia ni, mampu tak korang senaraikan? Haha. Jadi, sama ada korang sampai ke blog ni sebab memang korang tengah cari info tentang pulau-pulau di Malaysia atau korang memang Sunchasers yang selalu jengah blog ni, marilah kita sama-sama kenali 20 pulau yang telah menjadikan negara kita ni antara lokasi pilihan terbaik bagi para pencinta pulau dan juga penggemar aktiviti scuba diving mahupun snorkeling (susunan adalah random).


Wednesday, July 22, 2020

Hotel Tour #5 : Pengalaman Menginap Di Hotel Mewah Avani Sepang Goldcoast Resort!
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Memandangkan Avani Sepang Goldcoast Resort sudah kembali menerima penginap, kami ingin berkongsi sedikitlah pengalaman kami menginap 2 Hari 1 Malam di hotel ini. Avani ni merupakan di antara hotel paling mahal lah yang pernah kami cuba, jadi kami punya expectation tu memang melambung tinggi lah. Haha. Lebih lebih lagi kami stay tu untuk meraikan anniversary perkahwinan kami yang pertama. Ok jom kita tour ini hotel!


Kami sampai agak tengahhari dan sementara menunggu untuk check in pada jam 3.00pm, kami makan lunch dahulu di Hai Sang Lou, salah sebuah restoran yang terdapat di Avani ni. Korang boleh baca review kami untuk restoran tu di sini Selepas makan, kami sempat menjengah kepala tengok diorang punya spa. Mampu jengah ja guys, tak mampu nak book. Haha.

Saturday, July 18, 2020

Tempat Makan Best Di Penang | Saigon Bowl Sediakan Vietnamese Halal Pho Terbaik Di Penang!
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Kami sebenarnya sudah lama sebut nak datang ke Saigon Bowl untuk cuba authentic Vietnamese Pho. Tetapi masih belum berjaya jejakkan kaki ke sini, sehinggalah ke hari ini. Harini alang-alang kami dah berada di Penang atas urusan Chasing The Sun, kami ambil kesempatan ini untuk singgah makan di Saigon Bowl.


Terletak di tengah-tengah Georgetown, rasanya tak susah untuk pengunjung cari restoran ni. Boleh nampak dari jauh papantanda neon berwarna oren di depan restoran ini. Waktu kami sampai tadi tak ramai orang dan boleh terus masuk dan duduk, yay! Suka sangat dengan dekorasi dalam restoran ni di mana dipamerkan sedikit kraftangan dan produk asal dari negara Vietnam untuk membangkitkan lagi aura ala-ala makan di negara tersebut.




Waktu untuk order! Tak susah untuk kami order menunya, memang sudah pasti kami nak cuba Pho yang merupakan makanan kebangsaan negara Vietnam. Kami order Pho Beef Slice (RM15.90) , Pho Beef Brisket (RM16.90) & Fresh Spring Roll (RM9.90). Untuk minuman, kami order Iced Vietnamese Coffee & Iced Lime Juice. Waiting time pun tak lama cuma lebih kurang 10 minit.




#HonestReview | Kami datang dengan pemikiran bahawasanya Pho ni akan rasa macam Bihun Sup Utara yang memang kami selalu dok makan selama ni. Ternyata flavour profile Pho ni sebenarnya sedikit lain daripada Bihun Sup kita. Kuahnya lebih 'ringan' dan dia punya rasa tu bergantung banyak kepada herbs yang diletakkan dalam Pho tu. Kami berdua suka dengan rasa Pho ni! Boleh rasa dia punya authenticity tu , kami percaya tukang masaknya adalah Vietnamese. Puas hati dan akan datang lagi! Korang boleh try ok! Ok rasanya itu saja untuk entry kali ni. Jumpa lagi, Assalamualaikum. Bawah ni diorang punya FB & lokasi ok!



Tuesday, July 14, 2020

Tempat Makan Best Di Kulim | Kedai Kuey Teow Tanpa Nama di Taman Mutiara
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Kalau korang tengah mencari lokasi nak makan Kuey Teow Goreng yang confirm puas hati di sekitar Kulim, kami ada satu kedai untuk sarankan dekat korang. Kedainya terletak di Taman Mutiara dekat Sungai Kob. Kedainya tak ada nama dan di pasang di kaki lima kedai lain, tapi Kuey Teow dia memang yummms bintang lima! Kami kongsikan lokasi kedai tu di bawah nanti ya. ( Tempat Makan Best Kulim 1 & 2 )


Kami dah beberapa kali datang makan di sini dan rasa Kuey Teow Goreng di sini consistently spot on! Kuey Teow Basah or Kering dua dua pun sedap. Cuma kalau korang first time try makan sini, saya sarankan cuba Kuey Teow Kerang Special, nak lagi best minta sekali Roti Canai or Roti Telur.



Kami nak highlightkan dekat sini, specialnya dekat kedai ni adalah 'rasa' Kuey Teow tu tau. Over kan kami? Padahal apa yang beza sangat rasa Kuey Teow kan? Makan mana mana pun rasa lebih kurang ja ka? haa.. Itu yang buatkan kami nak tulis pasal kedai ni. Sebab dia memang sedap lebih sikit dari the ordinary Kuey Teow yg kita dok makan. So orang sekitar Kulim, marilah cuba!




  
Kedai ni sebenarnya dah memang terkenal dalam kalangan orang Taman Mutiara dan Sungai Kob, tapi kami rasa ramai lagi perlu tahu tentang kedai ni. Jadi, berikut adalah jadual dan lokasi diorang kalau korang rasa nak pergi. Ok guys, jumpa lagi di lain entri! Assalamualaikum.
  1. Pagi - 6.30am sampai 12pm: Selasa - Ahad (Isnin diorang tutup pagi )
  2. Malam - 6pm sampai 10pm : Selasa - Khamis

Saturday, July 11, 2020

Top 30 Malaysian Travel Bloggers 2020 | Chasing The Sun Latest Milestone!
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Entri kali ni kita tulis pendek-pendek sahaja ya. Sekadar untuk kongsikan dengan korang semua yang blog kecil kami ini telah disenaraikan oleh Feedspot.com sebagai salah satu Top 30 Malaysian Travel Bloggers untuk tahun 2020 ni! Haa marilah tepuk beramai-ramai! Alhamdulillah!


Btw, untuk tersenarai dalam list feedspot ni, saya telah mencalonkan blog ni kepada team feedspot dan menurut wakil Feedspot, para juri dari pihak Feedspot.com telah menilai dari segi content value dan juga performance SEO blog ini secara kritikal sebelum mencapai persetujuan untuk memasukkan kami ke dalam senarai berkenaan.

Untuk tersenarai dalam satu list bersama dengan beberapa idola kami seperti Pojiegraphy.com, The Island Drum, Faizal Fredly dan juga Gaya Travel merupakan satu penghargaan yang besar dan satu milestone yang membakar semangat kami untuk terus menulis dan membantu para pembaca di luar sana. Boleh lihat senarai ni kat sini Top 30 Malaysian Travel Bloggers. Kami bertuah sebab ada rakan-rakan yang sangat supportive dan turut sama berkongsi karya penulisan travel di blog ni. Korang Sunchasers juga merupakan faktor utama untuk kami terus bersemangat menulis disini, jadi teruskan menyokong ya. We love you 3000!


Semoga dengan pencapaian ini, blog Chasing The Sun ini akan terus hidup dan terus memberi impak positif kepada sesiapa sahaja yang singgah di sini. InshaAllah banyak lagi yang kami bakal kongsikan disini. Terima kasih sekali lagi, jumpa lagi di lain entri. Assalamualaikum.



Tempat Best Untuk Makan UFO Tart di Sandakan | San Da Gen Kopitiam's Specials!
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Bila di Sandakan, kalau korang tanya apa makanan unik yang hanya terdapat di Sandakan ataupun yang berasal dari Sandakan, antara jawapan yang akan disebut pastinya UFO Tart. Haa jadi bila dah tahu yang UFO Tart ni memang special kat Sandakan, haruslah kita cuba kan?  Tour guide kami & wakil Tourism Malaysia Sabah telah bawa kami untuk cuba salah satu kopitiam yang menyediakan UFO Tart yang terbaik sekali di seluruh Sandakan, namanya San Da Gen Kopitiam.


Wednesday, July 8, 2020

9 Tempat Wajib Dilawati Di Sandakan Sabah | Kembara Sabah V.3
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Tahun lepas kami berpeluang mengikuti rombongan Fam Trip oleh Tourism Malaysia ke Sabah. Korang boleh baca entri Kembara Sabah V.1 dan Kembara Sabah V.2 sebelum ni yang mana kami telah menceritakan pengalaman kami menginap di dalam hutan belantara di Lahad Datu dan juga di pinggiran Sungai Kinabatangan. Kali ini ceritanya adalah di Sandakan di mana kami dibawa melawat tempat tempat menarik yang wajib dikunjungi jika melancong ke Sandakan. Jadi ini dia 9 lokasi yang korang mesti kunjungi kalau korang datang ke Sandakan ok! Lepasni jangan dok tanya dah Ada Apa Di Sandakan tau!


Sunday, July 5, 2020

Hotel Tour #4 : Tok Aman Bali Beach Resort | Resort Terbaik di Pasir Puteh?
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Harap korang sihat sejahtera semuanya. Memandangkan kerajaan dah izinkan untuk rakyat Malaysia melancong dalam negara sejak PKPP dilaksanakan haritu, satu rancangan untuk pergi roadtrip ke pantai timur telah dibuat oleh Hana. Tahun lepas kami pergi ke Kuala Terengganu, tahun ni pula kami pergi ke Kelantan. Kami just nak pergi untuk short trip 2 Hari 1 Malam sahaja untuk release tension. Syarat pemilihan tempat menginap adalah mesti di tepi pantai. Alhamdulillah setelah beberapa hari mencari, kami temukan satu resort yang kena dengan kriteria yang ditetapkan. Kami pilih untuk menginap 2H 1M di Tok Aman Bali Beach Resort yang terletak di Pasir Puteh, Kelantan. Jadi, apa pandangan kami tentang resort ni? Haa jom kami kongsikan sedikit gambar untuk bawa korang tour sekitar hotel ni.
Kembara Iran : Lokasi Menarik Untuk Dilawati di Iran!
Assalamualaikum | Peringatan:“Tulisan“ ini hanya bercerita mengenai pengalaman di Iran sahaja. Memandangkan ia adalah lawatan kerja, saya tak dapat berceritakan mengenai bajet dan itinerary. Jadi saya akan berceritakan pengalaman saya di Iran yang saya “pandang rendah” sebelum ini.

Jadi apa tanggapan saya mengenai Iran sebelum ini? Iran adalah salah satu negara Timur Tengah dan tanggapan kebiasaan mengenai negara-negara Timur Tengah iaitu padang pasir, permukaan bumi yang landai, tak banyak pokok, panas dan seni bina dari tanah. TAPI.. saya salah. Iran adalah negara dalam benua Asia dan terletak di Asia Barat. Atau dengan kata mudahnya, apabila anda di Iran, anda akan lihat Iran seperti satu gabungan Timur Barat dan negara empat musim. 

Tuesday, June 30, 2020

MyeongDong Topokki : Restoran Street Food Korea di Pulau Pinang
Assalamualaikum & Annyeonghaseyo Sunchasers | Salam PKPP to all. Harap-harap kita semua berada dalam keadaan yang sihat dan mematuhi SOP yang dikeluarkan oleh kerajaan. Setelah penat menyepi dalam rumah disebabkan PKP, mesti ramai kat luar sana yang dah start craving macam-macam jenis makanan kan. Termasuk lah dengan mek penulis sorang ni. Bagi yang kaki makan macam saya ni, seriously dah teringin nak makan macam-macam. Mana tak nya berbulan menghadap makanan sendiri masak, boleh sakit jiwa tau. Nasib baik sedap juga rasanya 😝

Sebelum kita cakap pasal makanan, siapa kat sini minat drama korea? “Me!”. Siapa kat sini suka juga tengok Running Man? “Me!” Again. Bagi yang dah jadi peminat tegar cerita korea ni, saya yakin korang mesti teringin nak rasa makanan- makanan korea kan. 100% confirm teringin!  Serious weh, dalam tv tengok diorang makan, nampak sedap betul! Nyum nyum. 
Disebabkan teringin sangat nak makan makanan korea, saya pun mula lah mencari cafe korea halal di sekitar Kedah & Penang. Kecewa. Tak banyak ya,  berbeza dengan KL, merata-rata. Cari punya cari, terbaca yang MyeongDong Topokki dah buka cawangan di Seberang Jaya, Pulau Pinang. Apa lagi, terus tayar kereta bergolek bersama 4 penumpang yang lapar daripada Sungai Petani. Tak susah untuk mencari cafe ini, masukkan sahaja di dalam waze, and let the magic navigate your way 😎

Apa Yang Menarik Di ENCORE Melaka | Tentang  Seni , Budaya Dan Sejarah !
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Korang pernah dengar tentang Encore Melaka? Kalau tak pernah tu jangan risau, kami pun sebenarnya baru sahaja tahu tentang Encore Melaka ni. Melihatkan rupa bentuk bangunannya yang lain macam unik, kami terpanggil untuk datang ke Encore Melaka pada  dan lihat sendiri apa yang ada di dalamnya. Rupa-rupanya Encore Melaka ni masih belum dikenali ramai sebab diorang memang masih baru. Boleh dikira tarikan pelancongan yang paling terbaru sekali lah dekat Melaka ni. Lokasinya adalah di Kota Syahbandar berdekatan dengan Pantai Klebang, jadi korang boleh lah jalan jalan di Klebang pula selepas melawat Encore Melaka.



Friday, June 26, 2020

Kedai Makan Western Best di Penang | Pengalaman Bak Makan Di Hotel @ Restoran Kook
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Setelah sekian lama menyepi , Alhamdulillah kami kembali! Harap korang semua sihat walafiat dan selamat lah dari musuh kita semua sekarang ini iaitu virus Covid-19. Entri kali ni adalah satu review untuk sebuah restoran makanan western yang terletak di Bandar Perda , Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Namanya, Restoran Kook.

Tuesday, March 3, 2020

Tempat Makan Best Di Kulim | Padu Kah Pad Thai di Restoran Meeting Point?
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Kembali lagi ke segment Tempat Makan Best Di Kulim! Acewah sejak bila pula ada segment segment kat sini kan? Haaa segment tu acah sahaja ya rakan rakan. Tapi kami memang nak tuliskan satu recommendation kedai makan best untuk korang especially yang menetap di Kulim. Again kami cuba makan di restoran ni by accident, sama macam S'Antik Cafe haritu. Tiada siapa yang cadangkan , tapi kami syukur sangat-sangat yang kami dipertemukan dengan restoran ni. Nama restorannya adalah Meeting Point (by 61 Rest) dan restoran ni menawarkan masakan Thai, Western dan Bingsu! (Tempat Makan Best Kulim : Kuey Teow)


Wednesday, February 26, 2020

Kami Cuba Lemang To'Ki Di Bentong | Sedap Sangat Kah?
Assalamualaikum & Hello Sunchasers| Nak dijadikan cerita, baru-baru ini saya dan keluarga telah berkunjung ke Lemang To'Ki yang terletak di Bentong Pahang untuk bersarapan pagi. Gigih kan dari KL menuju ke Pahang pagi-pagi? Tapi disebablan teringin punya pasal setelah mendengar abang dan kakak ipar saya berceloteh tentang keenakan lemang kat situ, terus terbuka selera. Bila di google pula tentang tempat ini, rata-rata mengatakan breakfast kat sini memang 15/10. Ni yang buat lagi terliur ni. So kami pun bergeraklah kesana untuk menjawab persoalan, sedap sangat ke Lemang To'Ki ni?


Friday, February 14, 2020

Makanan Halal Di Sydney, Australia
By Chasing The Sun Guest Writer

Halal Food in Sydney, Australia | Assalamualaikum semua. Hai! Bagi muslim travelers, soalan yang paling famous apabila nak bercuti ke negara yang majoriti penduduknya bukan Muslim semestinya tak lain tak bukan adalah - Dekat mana nak cari makanan halal yang sedap? Kan? Bercuti bercuti juga, namun kegembiraan perut memang tetap menjadi prioriti! Untuk entry kali ini, saya akan share tentang tempat-tempat makanan halal di Sydney, Australia. Ini adalah berdasarkan pengalaman saya menetap di Sydney selama empat tahun dan waktu bawa visitors jalan jalan.

Saturday, February 8, 2020

Hotel Tour #3 : A'Moss Farmstay Cameron Highland | Igloo-like Glamping Experience
By Chasing The Sun  Guest Writer

A'moss Farmstay Cameron Highland Review | Last minit plan utk singgah honeymoon ke Cameron Highland on the way balik ke KL.Book the dome dengan harga RM200 include tax.Ikut sahaja direction google map,penginapan ini terletak di Brinchang.Drive melalui kawasan jalan yang agak sempit,hanya memuatkan satu kereta dalam satu satu masa.Nervous jugak sbb jalan sempit dan di lereng bukit.On the way ke kawasan penginapan tu,anda akan melalui ladang teh di sekitarnya.Almost 20 minit barulah sampai ke tempat tersebut.

Tuesday, February 4, 2020

Hotel Tour #2: Royale Chenang Resort | Perkampungan English di Pulau Langkawi
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Kalau korang ada plan nak pergi ke Langkawi dan masih belum book hotel lagi, mari sini saya nak cadangkan satu hotel yang tengah up and coming now dekat area Pantai Tengah (5 minit away dari Pantai Chenang). Nama hotelnya, Royale Chenang Resort dan hotel ni baru sahaja dilancarkan pada Januari 2019. Beberapa minggu yang lepas, saya sendiri berpeluang menginap di hotel yang cantik ni dan sajalah nak bawa korang tengok sekitar kawasan Royale Chenang Resort ni.


Sunday, February 2, 2020

Perkara Korang Perlu Tahu Sebelum Pergi Ke ESCAPE Park Penang | TIPS & Update
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Kita kembali lagi dalam rancangan ESCAPE yang dulu bukanlah yang sekarang! Untuk pengetahuan korang, sejak blog ni dilancarkan pada November 2018, entri yang paling dapat banyak view dari carian Google adalah entri tentang tips & tricks bermain di ESCAPE Theme Park yang ditulis Hana. Ramai rupanya peminat aktiviti high ropes dan adrenaline junkie kat utara ni yer. Haha.. Memandangkan sekarang ESCAPE pun memang ada tarikan terbaru dan kami pun ada beberapa update nak dibuat dalam perkongsian kami yang terdahulu, so last few weeks team Chasing The Sun pergi ke Escape Theme Park sekali lagi! Berikut adalah tips dan update yang korang perlu tahu tentang Escape Theme Park!



Friday, January 10, 2020

Hai Sang Lou @ Avani Sepang Goldcoast Resort | Makanan Lazat dan Restoran Cantik !
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Harap korang sihat walafiat semua ya. Untuk pengetahuan korang hujung bulan tahun lepas, pada tarikh 22 December 2019 kami berdua berkesempatan menginap di salah satu hotel idaman kami kat Malaysia ni iaitu Avani Sepang Goldcoast Resort. Ni boleh kira percutian sempena penutup tahun 2019 dan juga sempena ulangtahun perkahwinan kami yang pertama. Kononnya, saya nak buat surprise dekat Hana, rupa rupanya dia dah tahu tentang ‘surprise’ ni sejak sebulan lepas lagi. Haha..Anyway, yang bestnya adalah pihak pengurusan Avani bermurah hati untuk upgrade bilik kami ke bilik diorang yang baru siap renovated dengan susun atur dan gabungan warna yang baru untuk  kami share dengan pembaca di Chasing The Sun. Waktu kami stay kat situ, bilik dengan design baru tu msih belum open untuk pelanggan yang lain,  in fact sekarang pun diorang masih  belum lancarkan lagi design tu, jadi sebagai menghormati pihak Avani, kami takkan share lagi gambar gambar dalam bilik tu ya.