Pakej Bajet Island Hopping Semporna!

Saturday, March 12, 2022

Pengalaman Mendaki Bohey Dulang Di Semporna | Berbaloikah Panjat Sampai Ke Puncak?

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Seperti biasa, kami buka entri ini dengan mendoakan korang semua sentiasa sihat dan happy selalu. Baru baru ni kami di CTS telah terbang ke Sabah untuk teroka Tawau dan Semporna. It was a really great trip and we were so amazed by how magnificent our islands are over there in Semporna. Kami memang selalu dengar yang pulau2 di Semporna sana memang cantik tapi sebab sepanjang hidup tak pernah tengok pulau yang betul-betul cantik, so memang kami langsung tak tau what to expect. Even the photos you see online don't do justice to them.

Jadi, beberapa entri yang akan kami tuliskan di CTS selepas ni adalah berkaitan dengan trip kami ke Tawau & Semporna tempoh hari ya! Untuk entri kali ni, kami nak kongsikan pengalaman kami di pulau pertama yang kami lawati di Semporna iaitu, Pulau Bohey Dulang. So apa yang menariknya Bohey Dulang ni? 



Untuk trip Semporna ni CTS telah mengambil khidmat tourguide dari Zafqan Travel & Tour. Nanti kami akan tulis overall pengalaman kami bersama dengan Zafqan Travel & Tour ni okay. Untuk hari pertama island hopping, tourguide dah atur untuk kami melawat Pulau Bohey Dulang terlebih dahulu. By now, korang pun dah kenal kami ni macamna kan? Jenis tak reti nak buat research betul2 terlebih dahulu sebelum pergi mana-mana. Memang follow sajalah apa yang tourguide sarankan.

Thursday, February 17, 2022

Hotel Tour #17 : Macalister Hotel | Hotel Paling Berbaloi to Stay in Georgetown?


Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Entri kali ini, kami akan kongsikan pengalaman kami di Penang dimana kami berdua telah memilih untuk stay di Georgetown area. Kami perasan bahawa pengunjung yang datang ke Penang ni ada dua categories, satu yang nak stay di area pantai seperti Batu Feringghi dan Tanjung Bungah, manakala satu jenis lagi adalah yang nk stay di town. Kat mana yang best nak stay kalau di Georgetown?

Kami memang dah banyak kali staycation berdekatan dengan area pantai, jadi kali ini nak tukar angin sikit untuk stay area town. Apa yang menariknya apabila kita stay di town area ni, kita dapat betul-betul menghayati binaan-binaan bangunan yang bercirikan colonial heritage yang amat unik dengan ciri-cirinya yang tersendiri. Memang tak jemu lah pusing-pusing town ni bagi mereka yang sukakan konsep seperti ini. Dimanakah kami stay? This time kami stay di Macalister Hotel by PHC yang terletak di Jalan Macalister!


Lobby | Untuk lobby Macalister Hotel ni, bila korang masuk jer, a complete different mood terus dari apa yang korang tengok di bangunan dia diluar. Luar kan tadi kami kata colonial heritage, tapi bila masuk dalam lobby, its very modern dan mewah. Lobby nya kecik ja tapi ada lah tempat duduk untuk menunggu dan lobby nya juga bergabung dengan kawasan kafe. Jadi selesalah sementara nak tunggu turn untuk check in tu.

Friday, February 4, 2022

Hotel Tour #16 : The Majestic Malacca | Hotel Dengan Unsur Classic Baba Nyonya!

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Entri kali ni kami nak bawak korang tour sekitar sebuah hotel yang letaknya di bandar hilir Melaka. Ya, ini masih lagi sambungan dari trip akhir tahun kami ke Melaka tempoh hari. Rasanya ni mungkin entri yang terakhir dah kot untuk trip berkenaan. Hotel yang kami maksudkan itu adalah The Majestic Melaka. Kami sempat stay dekat hotel ni untuk 1 malam sahaja, jadi jom kami kongsikan sikit apa yang menarik dengan The Majestic Melaka ni.


Lokasi The Majestic Melaka ni lebih kurang 10 minit dari Jonker Street, so memang dekat sangatlah dengan tempat yang kami stay malam sebelum tu, Rimba Jonker. Ni pun booking last minute jugak ni. Nasib baik masih ada bilik yang available. Since lepas check out dari Rimba Jonker tu ada a few hours sebelum check in, kami jalan-jalan lepak pantai dulu.

Monday, January 3, 2022

Chasing The Sun masuk The Star!

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | This entry will be a short one! Just nak share dengan korang yang sentiasa datang baca dan support CTS. Recently on the 1st of January 2022, Hana Kimi from CTS got featured in The Star Newspaper untuk segment travel diorang. Sebenarnya 2 minggu lepas lagi kami di contact oleh Chester daripada The Star berkenaan article ni. Chester sempat interview kami dan seterusnya proceed kepada article ini. 

Sebagai travel blogger yang masih baru dalam industri ini, kami sangat bangga dan berbesar hati bila akhbar sebesar The Star sudi untuk feature kami dalam salah satu segment diorang. Thank you so much The Star and Chester. Dan juga thank you so much korang yang sentiasa doa dan sokong perjalanan Chasing The Sun ni. Cheers to more great adventures in 2022 okay! Lets joms!




Hotel Tour #15 : Rimba Jonker Melaka Heritage Residence | Untuk Yang Mahu Experience Jonker Street Sepenuhnya!

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Entri kali ni masih lagi sorotan daripada annual year end trip kami ke Melaka tempoh hari. Untuk entri ini kami ingin berkongsi dengan korang sedikit sebanyak tentang hotel cantik yang kami stay untuk satu malam di kawasan Jonker Street. Hotelnya adalah Rimba Jonker, Melaka Heritage Residence yg terletak kurang 5 minit dari pintu gerbang Jonker Walk. Sangat strategik! Kalau nak diikutkan, Rimba Jonker ni lebih kepada apartment suites instead of hotel room, tapi still kalau nak book, diorang available jer dekat Booking.com. 

Terletak berdekatan dengan Jonker Street, tempat ni sebenarnya sebuah rumah kedai bangunan heritage yang ditukar completely menjadi sebuah hotel suite. Technically ada tiga buah bilik, tapi setiap bilik tu  ada loteng yang turut disediakan katil and setiap bilik ada 3-4 katil queen. So, Rimba Jonker ni memang sesuai sangat untuk korang yang nak datang 10-15 orang.

Interior Design & Decoration
Kalau korang sukakan Industrial + Rustic design, korang akan sukakan interior Rimba Jonker ni. Walaupun ianya rumah kedai bahagian tengah, bila korang masuk ja ke dalam, langsung tak rasa sempit atau rasa mcm hotel ni diapit, sebab dari ruang tamu depan memang takda dinding langsung hingga ke bilik pertama ditingkat bawah. Banyak juga sudut yang diorang mengunakan pencahayaan natural dari luar untuk buat ruangan dalam ni rasa lebih luas. Unsur unsur nature juga ada, yang mana korang boleh tengok sewaktu menaiki tangga dari tingkat satu ke bilik-bilik di tingkat 2. You will love the interior!