Pakej Bajet Island Hopping Semporna!

Jemput Dengar Kami Merepek!

Sunday, September 25, 2022

9 Aktiviti Wajib Buat di Tawau & Semporna, Sabah
Assalamualaikum & Hello sunchasers | Pada entry kali ini saya akan share beberapa tempat yang korang boleh pergi sekiranya bercuti ke Semporna, Sabah. Harapnya menjawab lah persoalan korang yang masih tercari-cari tempat-tempat best untuk dilawati di Tawau & Semporna tu yer.

1. Jalan- Jalan di Pasar Malam Jalan Chester, Tawau Sabah

Kalau korang sampai ke Tawau awal dan ada sedikit masa lagi sebelum bergerak ke Semporna, korang boleh pusing-pusing kejap di pasar malam ini. Lebih kurang sama macam tempat kita tapi uptown style la, tutup lewat. Boleh la jalan-jalan kalau ada apa-apa lagi yang perlu dibeli sebelum bertolak ke Semporna sebab nanti dah duduk atas laut tu, kalau x bawa shade ke topi ke memang susah ye nak cari kat sana. Nanti tak lengkap pulak nak OOTD kan. 


2. Makan Nasi Lalap & Ais Kacang

Dekat Tawau, rata-rata kedai ada jual nasi @ nasi goreng lalap. Basically dalam set ni akan ada nasi @ nasi goreng, ulam ulaman, telur mata kerbau dan dan ayam goreng. Kalau korang dah ambil nasi lalap jangan pulak pergi order ayam goreng asing, nanti dapat double ayam sebab nasi tu dah sekali dengan ayam goreng. Boleh jugan ganti nasi dengan indo mi. Kalau korang nak try nasi lalap ni, kami nak recommend satu gerai sahabat kami di pekan tawau iaitu Nasi Lalap & Ais Kacang. 


Nasi Kandar "Drive Thru" Yang Pertama di Malaysia?
Assalamualaikum & Hello Sunchasers! Bertemu lagi kita di entri yang terbaru. Haa, macam yang korang baca tajuk kat atas tu lah. Nasi Kandaq Drive Thru yang pertama di Malaysia? Biar betik! Drive thru yang macam rantaian restoran Mekdi dan Kepci tu ke? Ya, korang..yaa.. entri kali nie meh saya nak share pasal the very first drive thru nasi kandaq in Malaysia.

Korang semua pernah datang sini tak? Selalu kalau kita bercerita pasal nasi kandaq nie memang tak lari lah dengan kedai mamak yang berfungsi sebagai latar tempat kan. Pernah dengar nama restoran Nasi Kandar Hussain tak? Ia merupakan salah satu restoran nasi kandar yang popular dalam kalangan penggemar nasi kandar yang berada di Sungai Petani, Kedah. Tapi yang dekat SP tak ada perkhidmatan pandu lalu. Bezanya pada kali ini ialah anda sudah boleh memesan hidangan nasi kandaq tanpa perlu turun dari kereta pun, ya betull..sebab Restoran Nasi Kandaq Hussain yang terletak di Caltex tol Sg Dua, Pulau Pinang (menghala arah selatan) nie menawarkan perkhidmatan secara pandu lalu tau. memang sungguh efisien bak hang. Part paling best, restoran nie dibuka seawal jam 7.00 am tau. 

Monday, September 19, 2022

Tour Guide Best Semporna Trip : Zafqan Travel & Tours | Confirm Puas Hati!
Assalamualaikum & Hello sunchasers | Pada entry kali ini saya akan ceritakan tentang pengalaman kami ke Semporna, Sabah dengan menggunakan pakej percutian daripada Zafqan Travel & Tours. This is definitely one of the best trips ever, kami masih tak boleh move on sampai sekarang. Masih terbayang-bayang lagi warna air laut turquoise kat sana, sangat menenangkan jiwa. Bak orang kata, the tan will fade, but of course the memories will last forever.
Seperti yang korang tahu, kami jarang travel menggunakan travel agent sebab acah backpacker gitu tapi this one was an exception. Setelah mengambil kira jarak perjalanan yang agak jauh dari Tawau Airport ke Semporna dan juga keperluan penggunaan boat continuously di Semporna, travel agent is a must then! Rasanya lebih jimat daripada manage sendiri. Package yang kami ambil daripada Zafqan adalah package all in bermula daripada airport pickup, hotel, snorkelling, makan, boat tour sehinggalah dihantar semula ke airport untuk berlepas pulang. 

Thursday, September 15, 2022

Japanese Muslim Restaurant Di Shah Alam: Nikusutei Japanese Muslim Restaurant
Assalamualaikum dan hello sunchasers | Sejak kebelakangan ni kerap betul saya dan Kimi ke Kuala Lumpur, boleh dikatakan hampir setiap minggu. Alang-alang dah ke KL ni, kami teringin juga la nk hunting korean atau japanese restaurant kat sana sebabnya di Penang dan Kedah tak sesedap yang di KL. Tapi selalu hajat tak kesampaian sebab selalu penuh. 


Baru-baru ini kami discover satu kedai baru di Jelutong, Shah Alam. Nikusutei Japanese Muslim Restaurant! Yang best tentang restoran ini ialah dia tidak berada di dalam mall dan kawasan persekitaran pun luas. Yang paling penting, nak parking pun senang. Pertama kali juga kami sampai ke kawasan Jalan Bazaar ni, boleh dikatakan bukan kawasan yang orang selalu kunjungi, mungkin sebab baru lagi kot.

In term of menu, boleh la, not bad choices yang ada. Semua makanan yang ada di standard japanese restaurant boleh dikatakan ada di sini. Cuma tak adalah self grill seperti di sukiya tu. 

Antara menu yang kami cuba di Nikusutei ialah: 

1. chawanmushi - selaku penggemar chawanmushi, yang ni memang sedap! Ada seafood, chicken dan mushroom. Banyak pulak tu. Dah banyak kali kecewa makan chawanmushi tempat lain, yang ni memang kaw. 
2. BBQ Beef Teppanyaki- menu ni datang sekali dengan miso soup dan salad. Daging dia menimbun!
3. Grill salmon steak don- sedap! Salmon dia tu sedap ada rasa sesame oil.
4. Gyoza - yang ni biasa sahaja, standar chicken dumpling.
5. Salmon Mentai - portion tak mengecewakan.

Kalau ada peluang datang Shah Alam lagi akan repeat tak? ABSOLUTELY. 















Cara Masuk Thailand Naik Kereta & Tempat WAJIB Lawat di Hatyai!
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Pada entry kali ini, saya akan ceritakan pengalaman saya sekeluarga ke Hatyai Thailand dengan menggunakan kereta. Saya dan Kimi sebenarnya dah beberapa kali ke Thailand sebelum PKP tapi tak pernah lagi masuk dengan kereta. Kami memang pengguna tegar train! Feeling2 backpacker sikit. Tapi kali ini pergi dengan family, rasanya lebih selesa masuk dengan kereta sendiri. And guess what? Rupanya very convenient masuk dengan kereta! Proses kat immigration mudah sangat dan cepat. Boleh dikatakan jimat masa banyak lah berbanding dengan naik train. 
Geran Kereta | Kalau nak masuk dengan kereta, pastikan pemandu bawak geran kereta asal bersama bagi tujuan pembuatan insurans kenderaan. Kalau tak ada geran asal, boleh bawak geran fotokopi, tapi kena dapatkan cop bulat daripada balai terdekat dengan rumah masing-masing. Kami tengah- tengah malam pergi balai minta polis cop, nasib baik dapat. 

Sunday, September 11, 2022

Cara Masuk Ke Singapore Melalui Johor Bharu
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Apa khabar semua di luar sana? Mesti ramai yang dah mula travel kan tak kira dalam atau pun luar negara. Post covid ni, kami ada jugak travel ke luar negara tapi yang dekat-dekat sahaja dahulu seperti Thailand dan Singapore dan kedua-duanya menggunakan jalan darat. Pada entry kali ini, saya akan ceritakan pengalaman bercuti 2 hari 1 malam saya dan tiga orang sahabat ke Singapore melalui Johor Bharu menggunakan bas.
Dokumen Apa Yang Perlu Untuk Masuk The Philippines?

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Harap korang semua sihat sejahtera belaka ya. Memandangkan kami sekarang setiap bulan pasti akan ke negara jiran se ASEAN kita iaitu Philippines atas urusan kerja, kami rasa wajarlah untuk kami kongsikan dekat CTS ni process untuk masuk ke Philippines ni in case ada antara korang yang tengah planning nak masuk ke sana dan nak tahu proses masuk ke Philippines - post covid19 - as of 11 September 2022. Spoiler alert, prosesnya sangat mudah and this is going to be a short post. 

1. One Health Pass | Semua yang nak masuk ke Philippines WAJIB isi dan lengkapkan ONE Health Pass ni, online sahaja guys. Borang ini hanya boleh diisi within 72jam sebelum ketibaan korang ke Philippines. Basically ONE Health Pass ni macam kita punya MySejahtera la. Korang kena declare health status korang, upload Vaccine cert, declare kat mana nak stay di Philippines dan sebagainya. Kejap ja isi borang ni , tak sampai 10 minit https://www.onehealthpass.com.ph/. Jangan terlepas isi tau, takut problem dekat airport dan imigresen. 
2. Vaccine Cert | Sijil Vaksin . Untuk dokumen yang ni korang cuma perlu make sure MySejahtera korang updated dan boleh tunjuk Sijil Vaksin korang. Make sure dah vaksin sampai booster shot okay. Diorang memang akan tanya dah booster atau belum. Kalau nak tunjuk semangat sikit, boleh download dan print siap-siap sijil vaksin korang tu okay! 



3. Passport | Yang ni tak payah explain kot kan? 

4. Arrival Card | Bila sampai dekat Airport di Philippines, akan ada satu lagi form kena isi on the spot kat sana, basically yg ni adalah arrival card untuk declare details penginapan korang di Philippines. Also very simple form.



Oh ya, lupa nak mention, untuk masuk ke Philippines korang tak perlu buat PCR atau apa apa Covid19 test, NONE. Dan juga TIADA kuarantin bila dah sampai sana. So memang sangat mudah documentation dan juga process nak travel masuk ke Philippines. Seperti yang kami cakap tadi, entry kali ni pendek sahaja. Harap menjawab la soalan buat korang yang nak tau dokumen apa yang diperlukan untuk masuk Philippines post Covid19 ni. Jumpa lagi di lain entry guys!