Itinerary Trip Bajet 4Hari 3Malam di Bali! (UNDER RM900)

Ini Itinerary Ringkas Percutian Kami Di Bali Mengunakan Supir dan Motor Selama 4Hari 3Malam! 

Saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya dan isteri, Hana ke Bali baru-baru ini selama 4 hari 3 malam. Pada mulanya kami bercadang untuk menggunakan servis supir sahaja sepanjang di sana. Tapi, last minute change of plan, disebabkan banyak yang kata kena try round Bali naik motor kami pun ambil keputusan untuk gunakan supir bagi pickup airport dan hari pertama sahaja kemudian sewa motor for the last 2 days sebab nak explore Bali dengan sendiri.
Utk perkhidmatan supir, kami guna servis dari syarikat Avriel Yantohood, supirnya bernama Pak Black. Memang tiptop servis dia, harga murah dan tiada masalah mencari makanan halal dan solat. Pak Black ni super knowledgeable tentang adat resam dan budaya orang-orang di Bali, jadinya banyak ilmu yg dikongsikan.Sekarang tahulah sikit tentang festival Nyepi , Ogoh Ogoh dan byk lagi sejarah sejarah dan mitos mitos masyarakat di sana.
Untuk sewa motor pula, kami pre booked daripada website klook.com.Berbaloi ambil dekat klook sebab harga murah plus ada banyak kupon. Kat bawah ni saya kongsikan iti kami.
🚌 Sp-TBS : RM40.00
✈️Tbs-KLIA2 : RM11.40(Jetbus)
🏢Hotel for 3 nights : RM167.50 per pax
🛫Return Flight - RM189.00 (promo Air Asia)
🚑AXA insurans- RM12.00 per person
🛵Sewa motor - RM22.00 per day for 2 days from klook.com (please search for Klook coupon before you check out)

🌹20hb Feb🌹
(kami tiba jam 10 p.m.)
🛬Airport- T&J room, Seminyak : 150k
🍛Dinner nasi padang- 115k for 2 pax
*menurut supir kami, make sure pilih sendiri lauk masa masuk restoran tu, kalau pekerja yg serve, harganya jadi mahal. Mereka akan charge makanan yang tak dimakan sekali

🌹21hb Feb 🌹
🌅Sunrise at Pantai Sanur
🗻Gunung Kawi Temple: 30k per pax
*kena turun naik mini bukit sikit
🌋Kintamani and Lake Batur
*bawak sweater kalau pergi waktu pagi
*boleh makan buffet di Grand Batur Sari - 100k per pax. Banyak choice makanan dan view superb
👜Hunting for beg rotan at Ubud
👝Shopping at Agung Bali
🛵Pusing-pusing Kuta town
🌊Jalan-jalan Pantai Seminyak(sebelahan Pantai Kuta)
🌅sunset at Kuta Beach
🍗Dinner Wong Solo
harga supir for the day : 600k
Sim card 7gb : 150k
*pada hari pertama, plan kami lari sikit sebab hujan lebat, hampir banjir sekitar Ubud

🌹22hb🌹
🌾Tegallalang Rice Field : free entrance
Bali Tegallalang Swing : 150k for 2
*memang berbaloi, kena try! (Nego harga!)
Tol- 50k *tersesat jalan ambil highway lalu tol sebab ralik tengok Monumen Garuda yang besar gila even dari jauh pun boleh nampak
Minyak : 20k
🕌Masjid Agung Palapa
🦅Garuda Ngurah Rai
🏞 Sunset at Uluwatu Temple : 30k
*make sure jalan sampai hujung sebab ada view cantik
🍗Dinner Ayam Penyet Surabaya : 76k for 2 pax

🌹23hb🌹
🏞Tanah lot : 60k (parking: 3k)
*shopping sini okeyla murah jugak
🛫Hotel-aiport : 69k
*guna GoCar di sini
Total Ground habis: RM 417.00
Total all in termasuk flight : RM858.00
Itinerary by Hana. 

Saya akan kongsikan banyak lagi cerita-cerita kami sepanjang disana. Entri ini sekadar ingin berkongsi itinerary straightforward yang boleh dijadikan rujukan kalau korang nak travel ke bali dengan bajet bawah RM900. Jumpa lagi di lain Entri!

By Hana Kimi

Caravan Guide 101: The New Zealand Journey


Tentu anda semua pernah mendengar tentang percutian menaiki caravan bukan? 


Seronok ke travelling menggunakan caravan ni? Berbaloikah menaiki caravan daripada menaiki kenderaan biasa dan tidur di hotel atau Air Bnb? Mencabar kah percutian caravan ni? Dalam entry ini saya bakal menceritakan perkara-perkara yang perlu anda tahu sebelum memilih percutian caravan sebagai percutian pilihan anda, juga beberapa tips untuk percutian menggunakan caravan! Ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri menaiki caravan selama 7 hari mengelilingi North New Zealand. So kepada yang berminat, stay tuned!