Pakej Bajet Island Hopping Semporna!



Powered by 12Go system

Tuesday, May 21, 2024

Oh No! Hana Kena Heat Rashes di BANGKOK!!


Assalamualaikum & Hello Sunchasers! | Lama saya tak post dekat sini! Nak cerita dengan korang pengalaman saya kena heat rashes last week secara tiba tiba selepas balik dari travel di Bangkok. It was a scary experience for me sebabnya muka saya jadi penuh berbintik macam tu in just a few hours!

Memang panik lah lebih2 lagi bintik tu berisi macam whitehead tu tau. I contacted my Doctor friend and was informed yang this could be heat rashes. So saya pun study lah sikit tentang heat rashes ni ataupun dikenali juga sebagai prickly heat. Saya terbaca yang I need to cool down my face.

So saya basuh muka dengan air ais Cuckoo and pakai soothing gel Herbalife dekat muka. Tak pakai apa2 yg lain cuma ulang letak soothing gel Herbalife je dekat muka everytime lepas mandi dan ambil wudhu. Saya simpan soothing gel tu dalam peti nak bagi dia lagi sejuk.

Sebelum ni kalau ada apa2 masalah skin gatal2 atau jadi sensitif, memang saya selalu guna gel ni. This time around, I think it may work on this prickly heat rashes (please work please)Hari ke-2 muka masih berbintik but dah tak ada sangat isi whitehead di dalam tu. Dia just banyak bintik biasa yang tiada isi.

So saya continue lagi with the same routine for day 2 and look at my face on Day 3!!Rasa lega sangatt, nampak merah2 je sikit tapi bintik2 completely gone. I think I have found my holy grail for prickly heat rashes or sensitive skin. (Read: jangan jadi lagi please)


Kalau korang ada isu yg sama macam saya or ada masalah sensitive skin, please cuba this soothing gel ya. Kena ada standby satu di rumah in case jadi apa2, gatal2 ke, dan boleh buat as after sun gel juga.

Just contact saya, sebab saya memang pengedar sah Herbalife, the price is super affordableYou guys seriously need 1 of this at home. Kalau korang click link bawah ni terus ke Whatsapp saya dan saya assist untuk bantu korang dptkan Aloe gel ni okay!
@hanakimifithabits Terjadi dekat saya 3 hari yang lepas, semasa baru balik dari BangkokšŸ„² Yang nk calm your skin, sangat recommended utk cuba Aloevera soothing gel Herbalife, dia meredakan redness, menghilangkan gatal dan sesuai dijadikan after sun gel. Disc: produk tidak bertujuan mendiagnos atau mengubati apa2 penyakit Link Aloe Gel di Bio yaaa #pricklyheat #ruampanas #bestaloeveragel #herbalife ♬ original sound - Coach Turun Berat On9



Klik link di bawah ni kalau nak beli Aloe Gel
https://wa.me/message/IP4GZSPJQAMMF1

Sunday, April 7, 2024

Patutkah Masukkan Curug Pelangi Dalam Itinerari Trip Bandung?

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Baru - baru ni di hujung Februari, kami telah terbang ke negara Sang Garuda, Indonesia. Lokasi kalini Jakarta & Bandung. Yes kami tahu, tripnya Februari, April baru nak tulis? Life happens. Alasan paling cliche kan. Anyway! Banyak perkara - perkara menarik yang nak kami kongsikan dengan korang tentang trip ini, tapi untuk posting ni just nak share pengalaman melawat Curug Pelangi di Bandung, dan nak menjawab persoalan korang Adakah Berbaloi Hiking Turun & Naik Curug Pelangi ni dan juga Patutkah Korang Masukkan Curug Pelangi ni di dalam itinerari trip Bandung Korang?

Lawatan kami ke Curug Pelangi ni berlaku pada awal pagi hari kedua. So, cuaca pun tak panas lagi, masih nyaman dan kami pun masih bertenaga! Ni tips pertama, Pergi Awal Pagi! Kenapa kena pergi awal? Sebab ada lebih kurang 1000 anak tangga pelbagai size yang korang perlu tempuhi total turun & naik. Lebih kurang 500 lebih anak tangga one way. So get ready okay! Kalau korang jenis yang berstamina tinggi, kami sangat2 sarankan untuk turun sampai bawah. Tapi kalau tidak ada tenaga, view dari atas pun lawa. Jom kami share.

Friday, January 12, 2024

Hotel Review : Yotaka Khanom Resort Thailand Hidden Gem Yang Viral | Berbaloi Kah?
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Ada tak yang pernah sampai ke daerah Khanom di Thailand? Khanom ni terletak di Nakhon Si Thammarat dan boleh dikatakan bandar pesisiran pantai. Kalau pergi ke Khanom Beach, korang boleh jumpa banyak sangat luxury & aesthatic resorts sepanjang jalan disebabkan view di area ini sangat superb and you can get both hillside & sea.


Kawasan perlancongan Khanom Beach ni sedang giat dibangunkan dan akan jadi seperti Krabi & Phuket tidak lama lagi! Sekarang masih tak ramai orang, masih lengang dan tenang, so memang keputusan yang tepatlah kami pergi haritu.

Kami memilih untuk stay di Resort Yotaka Khanom yang terletak di Khanom Beach. Resort ni pernah viral sebab reka bentuk serta layout dia sangat unik dan resort ni sejenis yang korang boleh terus terjun daripada pintu bilik sahaja ke dalam pool. Kalau korang pilih bilik Pool Access la ya. So jom kita review sikit , berdasarkan pengalaman kami di Yotaka Khanom hotel viral TikTok ini.

Lokasi 
Seperti yang kami sebutkan tadi, resort ni terletak di Khanom Beach, untuk ke sini korang boleh drive sahaja dari Malaysia terpulanglah nak ikut pintu mana. Kalau korang drive sendiri untuk ke sini, sila pastikan korang letak salah satu dari dua lokasi ni sebagai stop korang sebelum sampai ke Yotaka Khanom ni. 1. Viewpoint Sichon-Khanom Road ATAU Loma Cafe. Sumpah view lawa gila!

@farhana_anaa Korang dah sampai ke Nakhom Si Thammarat? Antara tempat yang famous di sini ialah Khanom Beach, boleh dikira sebagai tempat peranginan sebab banyak resort di kawasan ini. Cafe ni memang aesthatic sangat, tinggi di atas bukit. Boleh nampak Koh Samui, dekat dah dari sini. #nakhonsithammarat #khanombeach ♬ original sound - Chasing The Suns Travel Blog


10 minit dari lokasi tu , korang akan sampai lah ke resort EPIK Yotaka Khanom ni. Senang je nak cari, tepi jalan je. Parking space banyak & proper, no problem for those yang driving. Memang sebesar alam signboard dia tepi jalan tu. 

Review Bilik & Resort
Kami ambil bilik yang berharga RM595 per Night. Boleh dikatakan affordable untuk hotel yang berada dalam kategori luxury retreat, dapat direct access to the beach dan bilik yang dapat direct access ke kolam macam ni. Kalau di Malaysia ni, mungkin dah cecah seribu lebih satu malam.

Perkataan pertama yang keluar dari mulut kami berdua seusai masuk ja ke dalam bilik di Yotaka ni adalah "Wow" . Haa memang berbaloi perjalanan 7 jam dari Malaysia untuk ke sini ya. 

Vibe dalam bilik memang terasa mewah dan bilik yang kami dapat tu terbahagi kepada 5 sections, yang pertama ruang tempat tidur, kedua ruang letak barang dan powder room, ketiga ruang bath tub , keempat bilik mandi dan kelima balkoni dengan direct access ke kolam. So memang luas dan sangat selesa. Macam yang kami katalah hilang terus penat driving berjam jam. Semua makanan dalam bilik termasuk buah- buahan adalah complimentary. 

Salah satu tarikan utama Yotaka ni yang buatkan hotel ni sedang viral di Sosmed ialah dia punya balkoni di luar bilik yang boleh terus access ke pool. Memang sangat unik! Ada juga pintu bilik satu lagi yang korang boleh terjun terus ke dalam pool. Tak ada time limit nak mandi pool, malam-malam pun boleh, ada lampu biru di dalam kolam. Cuma yang mana ada anak kecil tu kena hati hati ya, takut diorang terjun tanpa anda perasan.