Pakej Bajet Island Hopping Semporna!



Powered by 12Go system

Friday, January 12, 2024

Hotel Review : Yotaka Khanom Resort Thailand Hidden Gem Yang Viral | Berbaloi Kah?

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Ada tak yang pernah sampai ke daerah Khanom di Thailand? Khanom ni terletak di Nakhon Si Thammarat dan boleh dikatakan bandar pesisiran pantai. Kalau pergi ke Khanom Beach, korang boleh jumpa banyak sangat luxury & aesthatic resorts sepanjang jalan disebabkan view di area ini sangat superb and you can get both hillside & sea.


Kawasan perlancongan Khanom Beach ni sedang giat dibangunkan dan akan jadi seperti Krabi & Phuket tidak lama lagi! Sekarang masih tak ramai orang, masih lengang dan tenang, so memang keputusan yang tepatlah kami pergi haritu.

Kami memilih untuk stay di Resort Yotaka Khanom yang terletak di Khanom Beach. Resort ni pernah viral sebab reka bentuk serta layout dia sangat unik dan resort ni sejenis yang korang boleh terus terjun daripada pintu bilik sahaja ke dalam pool. Kalau korang pilih bilik Pool Access la ya. So jom kita review sikit , berdasarkan pengalaman kami di Yotaka Khanom hotel viral TikTok ini.

Lokasi 
Seperti yang kami sebutkan tadi, resort ni terletak di Khanom Beach, untuk ke sini korang boleh drive sahaja dari Malaysia terpulanglah nak ikut pintu mana. Kalau korang drive sendiri untuk ke sini, sila pastikan korang letak salah satu dari dua lokasi ni sebagai stop korang sebelum sampai ke Yotaka Khanom ni. 1. Viewpoint Sichon-Khanom Road ATAU Loma Cafe. Sumpah view lawa gila!

@farhana_anaa Korang dah sampai ke Nakhom Si Thammarat? Antara tempat yang famous di sini ialah Khanom Beach, boleh dikira sebagai tempat peranginan sebab banyak resort di kawasan ini. Cafe ni memang aesthatic sangat, tinggi di atas bukit. Boleh nampak Koh Samui, dekat dah dari sini. #nakhonsithammarat #khanombeach ♬ original sound - Chasing The Suns Travel Blog


10 minit dari lokasi tu , korang akan sampai lah ke resort EPIK Yotaka Khanom ni. Senang je nak cari, tepi jalan je. Parking space banyak & proper, no problem for those yang driving. Memang sebesar alam signboard dia tepi jalan tu. 

Review Bilik & Resort
Kami ambil bilik yang berharga RM595 per Night. Boleh dikatakan affordable untuk hotel yang berada dalam kategori luxury retreat, dapat direct access to the beach dan bilik yang dapat direct access ke kolam macam ni. Kalau di Malaysia ni, mungkin dah cecah seribu lebih satu malam.

Perkataan pertama yang keluar dari mulut kami berdua seusai masuk ja ke dalam bilik di Yotaka ni adalah "Wow" . Haa memang berbaloi perjalanan 7 jam dari Malaysia untuk ke sini ya. 

Vibe dalam bilik memang terasa mewah dan bilik yang kami dapat tu terbahagi kepada 5 sections, yang pertama ruang tempat tidur, kedua ruang letak barang dan powder room, ketiga ruang bath tub , keempat bilik mandi dan kelima balkoni dengan direct access ke kolam. So memang luas dan sangat selesa. Macam yang kami katalah hilang terus penat driving berjam jam. Semua makanan dalam bilik termasuk buah- buahan adalah complimentary. 

Salah satu tarikan utama Yotaka ni yang buatkan hotel ni sedang viral di Sosmed ialah dia punya balkoni di luar bilik yang boleh terus access ke pool. Memang sangat unik! Ada juga pintu bilik satu lagi yang korang boleh terjun terus ke dalam pool. Tak ada time limit nak mandi pool, malam-malam pun boleh, ada lampu biru di dalam kolam. Cuma yang mana ada anak kecil tu kena hati hati ya, takut diorang terjun tanpa anda perasan. 

Tepi Pantai
Korang kalau dah sampai ke Yotaka Khanom ni jangan terlepas peluang menyaksikan matahari terbit tau. Khanom Beach terletak di sebelah pantai timur selatan Thailand, jadi view sunrise di hujung ufuk Laut China Selatan korang akan dapat. Memang layannn. Malam korang lepak jap dekat kafe diorang sambil baca buku dan dengar deruan ombak memukul pantai. Sumpah teringat ingat sampai korang balik Malaysia.



Makanan
Seperti yang kami jangka, Yotaka ni takda Halal Certificate. So kami pun takda la menanti nanti sangat waktu nak sarapan walaupun dapat breakfast buffet sekali dalam booking kami tu. Kami just pergi untuk chill2 and ada jugalah diorang sediakan telur rebus dan juga minuman dan makanan seperti yogurt , susu dalam botol yang memang ada logo Halal Thailand, so kitorang makan yg mcmtu ja.

Kalau korang lapar, jangan risau, gerak terus ke 7/11 berdekatan okay. Ada satu yang cuma 7 minutes away dari resort ni. Jangan panik okay!


Layanan & Service
Thailand ni memang dikenali dengan tip top customer service kann, so sama juga lah di Yotaka Khanom ni ya. Memang baik punya depa jaga , nothing much to explain here, mmg korang boleh expect 5 stars punya service from this resort.


Night Life Vibe
Sejujurnya, kawasan sekitar Khanom Beach ni agak sunyi di waktu malam. Seperti yang kami sebut tadi lah , Khanom Beach ni sekarang dalam fasa pembangunan lagi kami rasakan. Sepanjang perjalanan , kita boleh nampak banyak resort dan hotel yang sedang dalam pembinaan. Sekarang mungkin masih sunyi tapi soon enough kawasan sekitar sini akan boom macam Krabi & Phuket. 

Not a problem untuk kami berdua sebab kami memang saja pilih lokasi ni untuk lari dari kesibukan. So dengan night live yang chill dan mellow macam ni, memang kena dengan goal kami. So we actually enjoyed the quite and calmness of this place at the moment.


Overall
Keseluruhan pengalaman kami di Hotel Viral di TikTok Yotaka Khanom ni, kami bagi rating 8.5/10 , almost perfect untuk apa yang kami cari dan apa yang kami expect. Especially si Kimi tu memang suka betul healing tengok laut. Memang dia cukup enjoy berada di resort ni, just for the location alone!

Anyway, it was definitely an amazing and unforgetable experience for us. InshaAllah akan kembali lagi soon. Thanks for reading! Harap membantu la korang yang nak tau actually berbaloi atau tidak mahupun best atau tak stay dekat Yotaka Khanom Thailand ni ya!  atau kalau korang dok cari Hotel yang best di Thailand! Jumpa lagi di lain entry!

@farhana_anaa Lain macam hotel ni boleh terjun terus ke dalam pool dari pintu bilik🙀 #nakhonsithammarat #khanombeach #thailand🇹🇭 #tempatbestthailand #thailandhotel ♬ penjaga hati - Nadhif Basalamah









Latest
Next Post

post written by:

0 comments: