Pakej Bajet Island Hopping Semporna!

Jemput Dengar Kami Merepek!

Tuesday, November 29, 2022

Hotel Review : The Datai Langkawi | Hotel PALING MAHAL Kitorang Pernah Stay, Berbaloi Kah?
Assalamualaikum & hello sunchasers | Pada entry kali ni kami akan kongsikan pengalaman kami menginap di The Datai, Langkawi. Sememangnya pengalaman yang tak dapat dilupakan sampai sekarang. The Datai ni merupakan salah sebuah hotel yang berada dalam kategori small luxury hotels of the world. Lokasi hotel ni agak jauh dari pekan, nun dekat kawasan hutan berdekatan dengan Andaman Sea. Yes, bersebelahan dengan Andaman Resort yang terbakar semasa pkp tempoh hari. 

Walau pun jauh ke dalam, terasa berbaloi sangat stay kat sini sebab pengalaman menginap di The Datai memang lain dari yang lain, terasa luxury dan dekat dengan nature. Kalau korang memang nak cari tempat yang jauh dari kesibukan kota, dekat dengan kehijauan flora dan fauna, dan dekat pula dengan pantai, inilah tempatnya. Seriously best!

Tuesday, October 18, 2022

Tempat Makan Best di Alor Setar | Steak Terbaik di The Place Steak Houze !
Assalamualaikum & Hello Sunchasers |  Pada entry kali ni kami akan kongsikan satu tempat makan steak best di Alor Setar Kedah. Bukan setakat makanan level 5 bintang, tapi dekorasi tempatnya pun tak kurang kalahnya. Dekorasi bertemakan industrial dipadankan pula dengan brick wall dan nature element, memang best! Rasa macam dekat Kenny Hills pula. Harap menjawab la persoalan korang yang mencari tempat makan best di Alor Setar



Menu utama dekat sini ialah steak, ada macam-macam jenis daging. Tomahawk yang sekilo tu pun ada. Memandangkan Kimi memang peminat tegar steak, kami order The Green Lamb, which consist of herbs crusted lamb rack served with mashed potato and sauteed vegies. Rasa lamb dia memang terbaik, dan portion pun banyak. Boleh dikatakan proper steak yang macam makan dekat fine dining tu. 



Kami juga order Gucci nachos (portion dia banyak!) dan a slice of Nutella Cheese Cake. Yang minat Spaghetti boleh try order juga, tengok ada banyak jenis juga menu spaghetti kat situ. 

Here are some things yang kami suka tentang The Place Steak Houze ni.
  1. Waiting time for appetizer tak sampai 5 minit dah siap
  2. Ambience kedai makan sangat selesa dan mewah
  3. Deco dalam ni lawa gila, memang menjemput untuk di viralkan di Socmed!
  4. Makanan memang sedap dan portion banyak jadi padanlah dengan harga
  5. Pekerja semua ramah ramah dan tak lokek langsung dengan senyuman
  6. Tempat solat yang dekat dengan ruang makan dan bersih
  7. Parking banyak!




Okey, itu sahaja untuk entry kali ni. Kalau jelajah ke Utara dan teringin nak makan steak, boleh la try kat kedai ni, betul-betul dekat dengan simpang nk masuk plus highway. Boleh refer location kat bawah ni yaa.  Jumpa lagi di lain entry!

Apa Proses Untuk Masuk Seoul, Korea ? Update Terkini Oktober 2022!
Salam Autumn in My Heart dari Seoul, 18 Oct 2022. Alhamdulillah syukur atas rezeki dan nikmat Allah. Selepas hampir 3 tahun tak travel overseas, dapat jugak aku jejakkan kaki untuk kesekian kalinya ke Seoul, my favourite city yg tanpa segan silunya aku panggil ‘kampungku’.

This is my second trip after the Covid outbreak on Jan 2020. Last time travel time covid pun pegi Seoul jugak, Feb 2020. Tapi masa tu Covid cases kat sini baru berapa kerat je. Kalau tak silap aku masa tu tak ramai lagi manusia pakai facemask tapi untuk indoor wajib pakai sebab kalau tak pakai depa tak kasi masuk kedai. Dan untuk arrival & departure kat airport pun tak strict sangat.


Aku tak sure negara lain macam mana atau sama ke tak dengan procedure nak masuk South Korea. Korang boleh google je nanti ok. Untuk trip kali ni 16 Oct 2022, cara nak masuk sini tu sangatlah jauh berbeza dari sebelum ni. Antara benda yg korang kena setelkan sebelum berlepas adalah..

Make Sure Passport Tak Expired


Paling penting sebelum korang plan nak travel overseas, kena pastikan yang passport korang tu masih sah. Kalau dah expired, boleh la cepat-cepat pegi renew online jangan jadi macam aku. Caranya mudah je, korang boleh baca kat website myimms atau tengok tutorial kat youtube.

Friday, October 7, 2022

Itinerary Ho Chi Minh & Dalat 4 hari 3 malam | Aktiviti Wajib Buat @ Ho Chi Minh & Dalat!
Assalamualaikum & Hello sunchasers | Pada entry kali ini, kami akan kongsikan itinerary secara ringkas tentang tempat-tempat yang kami lawati di Dalat, Vietnam selama 4 hari 3 malam. Kepada yang akan ke Vietnam, kalau korang ada extra time, please visit Dalat! Memang best, angin sejuk dia pun dah lain macam. Makanan halal pun tak ada masalah, ada je restoran makanan halal di sana. Rasanya kami akan ambil masa lebih sikit nak hilangkan post-vacation syndrome kali ini! Jadi jom kami kongsikan pengalaman kami dan tempat-tempat best nak melawat di Ho Chi Minh & Dalat!


Ticket flight
RM370 return (PEN-HCM-PEN).
First time cuba beli through Hopper sebab dengar banyak positif review. Yes, dapat banyak diskaun!

Day 1
  • Tiba di Ho Chi Minh jam 1.00 p.m. Grab ke Restaurant Hajah Basiroh for lunch. (Tambang Grab= 134,000 VND/RM 26. Around RM6.50 seorang untuk kami berempat). Menu pertama yang kami cuba sudah semestinya pho daging dan vietnamese roll. Kami order 4 set pho daging, 4 kopi susu dan 1 set Vietnamese Roll. Total semua sekali 480,000 VND/RM93. Around RM23 seorang). Kami solat Asar di restaurant.
  • Jalan kaki selama 5 minit dari Hajah Basiroh ke Ben Thanh Market. Shopping fridge magnet dan kopi.
  • Jalan kaki ke Saigon SkyDeck untuk tengok night view. Entrance fees 200,000VND/RM38 seorang. Dekat sini air mineral free flow dan toilet bersih sangat!
  • Jalan kaki ke Saigon Central Mosque untuk solat Maghrib dan Isha'. (tempat wudu' wanita di bahagian bawah ye, kene turun tangga sebelah kiri).
  • Grab ke pickup point sleeper bus di Office 10 district. Sementara tunggu bas sampai, kami sempat pekena coffee di Kopi Kai, berhadapan dengan pickup point.
  • 10.00 p.m: Naik sleeper bus dari Ho Chi Minh ke Dalat. Bas ni memang best, boleh baring and ada tirai boleh tutup for extra privacy. Boleh charge phone juga sebab ada USB, lega! Harga ticket bus RM152 seorang (return trip).

Sunday, September 25, 2022

9 Aktiviti Wajib Buat di Tawau & Semporna, Sabah
Assalamualaikum & Hello sunchasers | Pada entry kali ini saya akan share beberapa tempat yang korang boleh pergi sekiranya bercuti ke Semporna, Sabah. Harapnya menjawab lah persoalan korang yang masih tercari-cari tempat-tempat best untuk dilawati di Tawau & Semporna tu yer.

1. Jalan- Jalan di Pasar Malam Jalan Chester, Tawau Sabah

Kalau korang sampai ke Tawau awal dan ada sedikit masa lagi sebelum bergerak ke Semporna, korang boleh pusing-pusing kejap di pasar malam ini. Lebih kurang sama macam tempat kita tapi uptown style la, tutup lewat. Boleh la jalan-jalan kalau ada apa-apa lagi yang perlu dibeli sebelum bertolak ke Semporna sebab nanti dah duduk atas laut tu, kalau x bawa shade ke topi ke memang susah ye nak cari kat sana. Nanti tak lengkap pulak nak OOTD kan. 


2. Makan Nasi Lalap & Ais Kacang

Dekat Tawau, rata-rata kedai ada jual nasi @ nasi goreng lalap. Basically dalam set ni akan ada nasi @ nasi goreng, ulam ulaman, telur mata kerbau dan dan ayam goreng. Kalau korang dah ambil nasi lalap jangan pulak pergi order ayam goreng asing, nanti dapat double ayam sebab nasi tu dah sekali dengan ayam goreng. Boleh jugan ganti nasi dengan indo mi. Kalau korang nak try nasi lalap ni, kami nak recommend satu gerai sahabat kami di pekan tawau iaitu Nasi Lalap & Ais Kacang. 


Nasi Kandar "Drive Thru" Yang Pertama di Malaysia?
Assalamualaikum & Hello Sunchasers! Bertemu lagi kita di entri yang terbaru. Haa, macam yang korang baca tajuk kat atas tu lah. Nasi Kandaq Drive Thru yang pertama di Malaysia? Biar betik! Drive thru yang macam rantaian restoran Mekdi dan Kepci tu ke? Ya, korang..yaa.. entri kali nie meh saya nak share pasal the very first drive thru nasi kandaq in Malaysia.

Korang semua pernah datang sini tak? Selalu kalau kita bercerita pasal nasi kandaq nie memang tak lari lah dengan kedai mamak yang berfungsi sebagai latar tempat kan. Pernah dengar nama restoran Nasi Kandar Hussain tak? Ia merupakan salah satu restoran nasi kandar yang popular dalam kalangan penggemar nasi kandar yang berada di Sungai Petani, Kedah. Tapi yang dekat SP tak ada perkhidmatan pandu lalu. Bezanya pada kali ini ialah anda sudah boleh memesan hidangan nasi kandaq tanpa perlu turun dari kereta pun, ya betull..sebab Restoran Nasi Kandaq Hussain yang terletak di Caltex tol Sg Dua, Pulau Pinang (menghala arah selatan) nie menawarkan perkhidmatan secara pandu lalu tau. memang sungguh efisien bak hang. Part paling best, restoran nie dibuka seawal jam 7.00 am tau. 

Monday, September 19, 2022

Tour Guide Best Semporna Trip : Zafqan Travel & Tours | Confirm Puas Hati!
Assalamualaikum & Hello sunchasers | Pada entry kali ini saya akan ceritakan tentang pengalaman kami ke Semporna, Sabah dengan menggunakan pakej percutian daripada Zafqan Travel & Tours. This is definitely one of the best trips ever, kami masih tak boleh move on sampai sekarang. Masih terbayang-bayang lagi warna air laut turquoise kat sana, sangat menenangkan jiwa. Bak orang kata, the tan will fade, but of course the memories will last forever.
Seperti yang korang tahu, kami jarang travel menggunakan travel agent sebab acah backpacker gitu tapi this one was an exception. Setelah mengambil kira jarak perjalanan yang agak jauh dari Tawau Airport ke Semporna dan juga keperluan penggunaan boat continuously di Semporna, travel agent is a must then! Rasanya lebih jimat daripada manage sendiri. Package yang kami ambil daripada Zafqan adalah package all in bermula daripada airport pickup, hotel, snorkelling, makan, boat tour sehinggalah dihantar semula ke airport untuk berlepas pulang. 

Thursday, September 15, 2022

Japanese Muslim Restaurant Di Shah Alam: Nikusutei Japanese Muslim Restaurant
Assalamualaikum dan hello sunchasers | Sejak kebelakangan ni kerap betul saya dan Kimi ke Kuala Lumpur, boleh dikatakan hampir setiap minggu. Alang-alang dah ke KL ni, kami teringin juga la nk hunting korean atau japanese restaurant kat sana sebabnya di Penang dan Kedah tak sesedap yang di KL. Tapi selalu hajat tak kesampaian sebab selalu penuh. 


Baru-baru ini kami discover satu kedai baru di Jelutong, Shah Alam. Nikusutei Japanese Muslim Restaurant! Yang best tentang restoran ini ialah dia tidak berada di dalam mall dan kawasan persekitaran pun luas. Yang paling penting, nak parking pun senang. Pertama kali juga kami sampai ke kawasan Jalan Bazaar ni, boleh dikatakan bukan kawasan yang orang selalu kunjungi, mungkin sebab baru lagi kot.

In term of menu, boleh la, not bad choices yang ada. Semua makanan yang ada di standard japanese restaurant boleh dikatakan ada di sini. Cuma tak adalah self grill seperti di sukiya tu. 

Antara menu yang kami cuba di Nikusutei ialah: 

1. chawanmushi - selaku penggemar chawanmushi, yang ni memang sedap! Ada seafood, chicken dan mushroom. Banyak pulak tu. Dah banyak kali kecewa makan chawanmushi tempat lain, yang ni memang kaw. 
2. BBQ Beef Teppanyaki- menu ni datang sekali dengan miso soup dan salad. Daging dia menimbun!
3. Grill salmon steak don- sedap! Salmon dia tu sedap ada rasa sesame oil.
4. Gyoza - yang ni biasa sahaja, standar chicken dumpling.
5. Salmon Mentai - portion tak mengecewakan.

Kalau ada peluang datang Shah Alam lagi akan repeat tak? ABSOLUTELY. 















Cara Masuk Thailand Naik Kereta & Tempat WAJIB Lawat di Hatyai!
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Pada entry kali ini, saya akan ceritakan pengalaman saya sekeluarga ke Hatyai Thailand dengan menggunakan kereta. Saya dan Kimi sebenarnya dah beberapa kali ke Thailand sebelum PKP tapi tak pernah lagi masuk dengan kereta. Kami memang pengguna tegar train! Feeling2 backpacker sikit. Tapi kali ini pergi dengan family, rasanya lebih selesa masuk dengan kereta sendiri. And guess what? Rupanya very convenient masuk dengan kereta! Proses kat immigration mudah sangat dan cepat. Boleh dikatakan jimat masa banyak lah berbanding dengan naik train. 
Geran Kereta | Kalau nak masuk dengan kereta, pastikan pemandu bawak geran kereta asal bersama bagi tujuan pembuatan insurans kenderaan. Kalau tak ada geran asal, boleh bawak geran fotokopi, tapi kena dapatkan cop bulat daripada balai terdekat dengan rumah masing-masing. Kami tengah- tengah malam pergi balai minta polis cop, nasib baik dapat. 

Sunday, September 11, 2022

Cara Masuk Ke Singapore Melalui Johor Bharu
Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Apa khabar semua di luar sana? Mesti ramai yang dah mula travel kan tak kira dalam atau pun luar negara. Post covid ni, kami ada jugak travel ke luar negara tapi yang dekat-dekat sahaja dahulu seperti Thailand dan Singapore dan kedua-duanya menggunakan jalan darat. Pada entry kali ini, saya akan ceritakan pengalaman bercuti 2 hari 1 malam saya dan tiga orang sahabat ke Singapore melalui Johor Bharu menggunakan bas.
Dokumen Apa Yang Perlu Untuk Masuk The Philippines?

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Harap korang semua sihat sejahtera belaka ya. Memandangkan kami sekarang setiap bulan pasti akan ke negara jiran se ASEAN kita iaitu Philippines atas urusan kerja, kami rasa wajarlah untuk kami kongsikan dekat CTS ni process untuk masuk ke Philippines ni in case ada antara korang yang tengah planning nak masuk ke sana dan nak tahu proses masuk ke Philippines - post covid19 - as of 11 September 2022. Spoiler alert, prosesnya sangat mudah and this is going to be a short post. 

1. One Health Pass | Semua yang nak masuk ke Philippines WAJIB isi dan lengkapkan ONE Health Pass ni, online sahaja guys. Borang ini hanya boleh diisi within 72jam sebelum ketibaan korang ke Philippines. Basically ONE Health Pass ni macam kita punya MySejahtera la. Korang kena declare health status korang, upload Vaccine cert, declare kat mana nak stay di Philippines dan sebagainya. Kejap ja isi borang ni , tak sampai 10 minit https://www.onehealthpass.com.ph/. Jangan terlepas isi tau, takut problem dekat airport dan imigresen. 
2. Vaccine Cert | Sijil Vaksin . Untuk dokumen yang ni korang cuma perlu make sure MySejahtera korang updated dan boleh tunjuk Sijil Vaksin korang. Make sure dah vaksin sampai booster shot okay. Diorang memang akan tanya dah booster atau belum. Kalau nak tunjuk semangat sikit, boleh download dan print siap-siap sijil vaksin korang tu okay! 



3. Passport | Yang ni tak payah explain kot kan? 

4. Arrival Card | Bila sampai dekat Airport di Philippines, akan ada satu lagi form kena isi on the spot kat sana, basically yg ni adalah arrival card untuk declare details penginapan korang di Philippines. Also very simple form.



Oh ya, lupa nak mention, untuk masuk ke Philippines korang tak perlu buat PCR atau apa apa Covid19 test, NONE. Dan juga TIADA kuarantin bila dah sampai sana. So memang sangat mudah documentation dan juga process nak travel masuk ke Philippines. Seperti yang kami cakap tadi, entry kali ni pendek sahaja. Harap menjawab la soalan buat korang yang nak tau dokumen apa yang diperlukan untuk masuk Philippines post Covid19 ni. Jumpa lagi di lain entry guys! 



Saturday, March 12, 2022

Pengalaman Mendaki Bohey Dulang Di Semporna | Berbaloikah Panjat Sampai Ke Puncak?

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Seperti biasa, kami buka entri ini dengan mendoakan korang semua sentiasa sihat dan happy selalu. Baru baru ni kami di CTS telah terbang ke Sabah untuk teroka Tawau dan Semporna. It was a really great trip and we were so amazed by how magnificent our islands are over there in Semporna. Kami memang selalu dengar yang pulau2 di Semporna sana memang cantik tapi sebab sepanjang hidup tak pernah tengok pulau yang betul-betul cantik, so memang kami langsung tak tau what to expect. Even the photos you see online don't do justice to them.

Jadi, beberapa entri yang akan kami tuliskan di CTS selepas ni adalah berkaitan dengan trip kami ke Tawau & Semporna tempoh hari ya! Untuk entri kali ni, kami nak kongsikan pengalaman kami di pulau pertama yang kami lawati di Semporna iaitu, Pulau Bohey Dulang. So apa yang menariknya Bohey Dulang ni? 



Untuk trip Semporna ni CTS telah mengambil khidmat tourguide dari Zafqan Travel & Tour. Nanti kami akan tulis overall pengalaman kami bersama dengan Zafqan Travel & Tour ni okay. Untuk hari pertama island hopping, tourguide dah atur untuk kami melawat Pulau Bohey Dulang terlebih dahulu. By now, korang pun dah kenal kami ni macamna kan? Jenis tak reti nak buat research betul2 terlebih dahulu sebelum pergi mana-mana. Memang follow sajalah apa yang tourguide sarankan.

Thursday, February 17, 2022

Hotel Tour #17 : Macalister Hotel | Hotel Paling Berbaloi to Stay in Georgetown?


Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Entri kali ini, kami akan kongsikan pengalaman kami di Penang dimana kami berdua telah memilih untuk stay di Georgetown area. Kami perasan bahawa pengunjung yang datang ke Penang ni ada dua categories, satu yang nak stay di area pantai seperti Batu Feringghi dan Tanjung Bungah, manakala satu jenis lagi adalah yang nk stay di town. Kat mana yang best nak stay kalau di Georgetown?

Kami memang dah banyak kali staycation berdekatan dengan area pantai, jadi kali ini nak tukar angin sikit untuk stay area town. Apa yang menariknya apabila kita stay di town area ni, kita dapat betul-betul menghayati binaan-binaan bangunan yang bercirikan colonial heritage yang amat unik dengan ciri-cirinya yang tersendiri. Memang tak jemu lah pusing-pusing town ni bagi mereka yang sukakan konsep seperti ini. Dimanakah kami stay? This time kami stay di Macalister Hotel by PHC yang terletak di Jalan Macalister!


Lobby | Untuk lobby Macalister Hotel ni, bila korang masuk jer, a complete different mood terus dari apa yang korang tengok di bangunan dia diluar. Luar kan tadi kami kata colonial heritage, tapi bila masuk dalam lobby, its very modern dan mewah. Lobby nya kecik ja tapi ada lah tempat duduk untuk menunggu dan lobby nya juga bergabung dengan kawasan kafe. Jadi selesalah sementara nak tunggu turn untuk check in tu.

Friday, February 4, 2022

Hotel Tour #16 : The Majestic Malacca | Hotel Dengan Unsur Classic Baba Nyonya!

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Entri kali ni kami nak bawak korang tour sekitar sebuah hotel yang letaknya di bandar hilir Melaka. Ya, ini masih lagi sambungan dari trip akhir tahun kami ke Melaka tempoh hari. Rasanya ni mungkin entri yang terakhir dah kot untuk trip berkenaan. Hotel yang kami maksudkan itu adalah The Majestic Melaka. Kami sempat stay dekat hotel ni untuk 1 malam sahaja, jadi jom kami kongsikan sikit apa yang menarik dengan The Majestic Melaka ni.


Lokasi The Majestic Melaka ni lebih kurang 10 minit dari Jonker Street, so memang dekat sangatlah dengan tempat yang kami stay malam sebelum tu, Rimba Jonker. Ni pun booking last minute jugak ni. Nasib baik masih ada bilik yang available. Since lepas check out dari Rimba Jonker tu ada a few hours sebelum check in, kami jalan-jalan lepak pantai dulu.

Monday, January 3, 2022

Chasing The Sun masuk The Star!

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | This entry will be a short one! Just nak share dengan korang yang sentiasa datang baca dan support CTS. Recently on the 1st of January 2022, Hana Kimi from CTS got featured in The Star Newspaper untuk segment travel diorang. Sebenarnya 2 minggu lepas lagi kami di contact oleh Chester daripada The Star berkenaan article ni. Chester sempat interview kami dan seterusnya proceed kepada article ini. 

Sebagai travel blogger yang masih baru dalam industri ini, kami sangat bangga dan berbesar hati bila akhbar sebesar The Star sudi untuk feature kami dalam salah satu segment diorang. Thank you so much The Star and Chester. Dan juga thank you so much korang yang sentiasa doa dan sokong perjalanan Chasing The Sun ni. Cheers to more great adventures in 2022 okay! Lets joms!




Hotel Tour #15 : Rimba Jonker Melaka Heritage Residence | Untuk Yang Mahu Experience Jonker Street Sepenuhnya!

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Entri kali ni masih lagi sorotan daripada annual year end trip kami ke Melaka tempoh hari. Untuk entri ini kami ingin berkongsi dengan korang sedikit sebanyak tentang hotel cantik yang kami stay untuk satu malam di kawasan Jonker Street. Hotelnya adalah Rimba Jonker, Melaka Heritage Residence yg terletak kurang 5 minit dari pintu gerbang Jonker Walk. Sangat strategik! Kalau nak diikutkan, Rimba Jonker ni lebih kepada apartment suites instead of hotel room, tapi still kalau nak book, diorang available jer dekat Booking.com. 

Terletak berdekatan dengan Jonker Street, tempat ni sebenarnya sebuah rumah kedai bangunan heritage yang ditukar completely menjadi sebuah hotel suite. Technically ada tiga buah bilik, tapi setiap bilik tu  ada loteng yang turut disediakan katil and setiap bilik ada 3-4 katil queen. So, Rimba Jonker ni memang sesuai sangat untuk korang yang nak datang 10-15 orang.

Interior Design & Decoration
Kalau korang sukakan Industrial + Rustic design, korang akan sukakan interior Rimba Jonker ni. Walaupun ianya rumah kedai bahagian tengah, bila korang masuk ja ke dalam, langsung tak rasa sempit atau rasa mcm hotel ni diapit, sebab dari ruang tamu depan memang takda dinding langsung hingga ke bilik pertama ditingkat bawah. Banyak juga sudut yang diorang mengunakan pencahayaan natural dari luar untuk buat ruangan dalam ni rasa lebih luas. Unsur unsur nature juga ada, yang mana korang boleh tengok sewaktu menaiki tangga dari tingkat satu ke bilik-bilik di tingkat 2. You will love the interior!