Jom Bercuti Bersama KOPETRO!

Thursday, April 15, 2021

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Apa khabar semua tatkala border antara negeri masih lagi belum dibuka? Mesti masing-masing rindu nak travel dan jalan-jalan kan? Tak mengapa, apa kata ambil peluang ni untuk jalan-jalan dekat negeri sendiri,  boleh lah cover tempat-tempat yang tak biasa pergi lagi.

Kali ni, kami akan kongsi sedikit pengalaman Hana, Kimi dan Ima ke puncak tertinggi di negeri Kedah, GUNUNG JERAI (14 March 2021). Kami sebenarnya agak sedih sebab sahabat baik kami, si Ima ni akan berhijrah dari Kedah dan kembali ke sisi keluarga di KL. Jadi, wajiblah kami paksa dia tawan dulu puncak tertinggi di negeri Kedah. Make sure betul-betul persiapkan diri kalau nk trekking ke atas ye, 3 jam juga la untuk level kami-kami ni. Itu kepada yang nak trekking lah, kami drive ke atas 😜


Dah lama sebenarnya Hana dan Kimi tak ke Gunug Jerai, last pergi pun masa zaman sekolah menengah! Hampir tak cam weh, Gunung Jerai yang dulu bukanlah yang sekarang. Gunung Jerai sekarang ada vibe Cameron Highlands sikit sebabnya pokok-pokok yang selalunya tumbuh di Cameron ada di sini! Suasana di puncak Gunung Jerai jadi macam berganda-ganda lebih cantik dari dahulu semenjak kemunculan Jerai Hill Resort. Sayangnya kami tak plan untuk bermalam, memang sangat tempting untuk tidur di Jerai Hill.






Memandangkan masih pagi lagi semasa sampai ke puncak Jerai, kami mengambil keputusan untuk mengopi di restoran di situ berlatarbelakangkan keindahan langit biru tatkala berada di puncak tertinggi negeri Kedah itu. 



Sedikit peringatan untuk semua, harga makanan di atas walaupun bertemakan pastry, tetapi agak mahal ye. Harga minuman semuanya level-level harga Starbucks ye. Tapi tak apa lah, sekali sekala kan. 

Semasa berada di Puncak, kami amat tertarik dengan sebuah villa yang memang lain macam dia punya kemewahan tu, besar gila! Puas kami scroll instagram dan agoda untuk cari berapa rate villa tu tapi memang tak wujud. Guess what? Itu rupanya villa untuk kerabat diraja Kedah sahaja. Patut la tak ada. 


Lepas dah puas jamu mata dengan pemandangan kat atas, perut pun dah kenyang kami pun ambil keputusan untuk turun ke bawah. Next destination kami adalah Sotong buncit jahat di Top D Gurun pula! 


Sekian sahaja untuk post kali ini! Assalamualaikum.

Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: