Jom Bercuti Bersama KOPETRO!

Friday, April 9, 2021

Assalamualaikum & Hello Sunchasers | Alamak lama gila tak letak apa apa post baru dekat blog ni. Harap korang semua mengerti la yer, disebabkan Covid19 ni travelling kan tak boleh, hence no story to share here. 90% of the content of this blog adalah perkongsian pengalaman kami travel, so no travel, no post. 

Jadi dengan adanya post baru kali ni adakah ini bermaksud kami pergi travel somewhere? yaa tepat sekali. Lebih tepat lagi, Langkawi. Almaklumlah, sempadan antara negeri masih belum dibuka untuk lagi, jadi kita travel dengan selamat di dalam Kedah sahaja dulu. Cerita kalini bukanlah nak recommend hotel ataupun tempat makan best di Langkawi tapi lebih kepada nak kongsi perjalanan kami. Haa joms!


Kami buat keputusan untuk pergi ke Langkawi tu pada pagi Sabtu (20/3/2021), rasanya lebih kurang jam 9pagi camtu. Ada beberapa perkara yang menyumbang kepada tercetusnya idea nak pergi Langkawi ni dan pagi tu baru Kimi said, lets make it happen. Setelah dikira kira dan di semak di laman web Ferry Langkawi, ada tiket Ferry available pukul 2:00pm. Hana perlu ke Penang atas urusan kerja dalam jam 10:30am -11:00am. So, if everything goes according to our calculation, memang sempat sangat untuk dapat naik Ferry pukul 2:00pm. Oh, kami pergi ni sekali dengan family Hana. Jadi setelah Hana Kimi pasti dengan rencana ni, terus dimaklumkand dekat family Hana and diorang pun terus bersiap siaga lah.

Kimi got all the timing sorted out already dalam kepala, around 10.15am, tayar bergolek untuk ke Penang dahulu untuk settle kan kerja Hana. Dekat Tasek Gelugor to be exact, which is just 30 minit dari rumah kami di Kulim ni. Or so it should have been if we didnt get lost. Haha. Yes, insident pertama. Tuan kedai yang Hana patut jumpa tu dia tak berapa familiar dengan sharing location on Whatsapp, so kami cuma cari location kedai dia berdasarkan alamat dan naluri. haha. Dan thanks to our naluri, we arrived in the middle of sawah padi with only bengkel2 lama on our sight. So, we were lost and luckily someone dekat kedai client Hana tu bantu untuk share location. So dlm pukul 11 lebih kami sampai ke lokasi yang dituju.

Tunggu punya tunggu, 12.30pm baru Hana settle kerja di Tasek Gelugor tu. Kami terus pecut menuju ke Kuala Kedah. Family Hana dah gerak terlebih dahulu sebab risau takut kami lambat. Timing kami memang dah off, memang tawakal saja ni. Sempat tak sempat, belakang kira, sekarang pecut dulu. 

1.50pm, kami sampai di exit Alor Setar Selatan. Cuba teka apa yang berlaku? Ya, roadblock. Elok2 lepas roadblock tu memang dah lepas pukul 2.00pm, tp kami dok rasa mcm masih ada harapan walaupun tersangatlah tipis. Oh ya, dlm kekalutan nak kejar masa ni, kami juga tersedar yang kami xda cash di tangan untuk bayar parking japgi.. Tak lama lepas tu, dapat panggilan dari adik Hana bagitahu yang Ferry telah pun berlepas. Haha. Menangis tak berlagu la kami berdua.

Bila dah tau memang dah terlepas Ferry tu, kami pun dah anxious or rushing nak kejar Ferry dah. Cuma sedikit anxious sebab takda duit nak bayar parking. Usually paling cikai pun parking area Jetty tu RM10 jugak. Waktu tu literally ada beberapa kepingan duit syiling ja guys. Haha. Mujurlah, dalam kami dok cari parking tu, kami tertegur sorang tokey warung dekat area2 parking tu. "Jom ikut pakcik p Surau, parking sana ja, parking sebelah kereta pakcik". Haa begitulah ayat dia menjemput kami parking free dekat surau. Dia kemudiannya naik sekali dengan kami menuju ke surau. Nak dijadikan ceritanya, pakcik ni Bendahari agung surau dekat kampung tepi jetty tu. Dia siap ada designated parking area okay. Diaa suruh parking jer kat tepi kereta dia, malam satg dia akan lock pagar surau, so inshaAllah selamat. Itulah rezeki namanya.

Selepas parking, kami pun berjalan lah menuju ke Jetty, dlm 5 minit walking ja dari surau tu. Saja nak mencuba nasib nak tanya kalau kalau ada kerusi kosong untuk next Ferry, walaupun kami dah memang tengok dalam sistem online cuma ada Ferry jamp 7:00PM yg masih available. Gila apa nak tunggu dari 2.30pm sampai pukul 7.00pm untuk stay separuh malam ja di Langkawi. haha. 

Tapi setelah di kira kira dan berbincang di Marry Brown tepi Jetty tu, kami buat keputusan untuk beli jugaklah tiket pukul 7.00pm tu. Alang2 dah sampai sini kan, kita redah sajalah. Lepas beli tiket tu, kami pun kepishangan la tunggu sampai pukul 7.00pm. Pukul 6.30pm kami dah berdiri beratur nak masuk. Alhamdulillah setelah beberapa jam yang memenatkan, akhirnya kami berjaya berada di atas Ferry. Buat korang yang wondering mcmmana ramai tak orang untuk trip pukul 7.00pm ni, jawapannya, masih RAMAI. Sadly, takda social distance pun dekat seat. Seat number yang diberikan memang takda selang2, so kalau follow number seat dekat tiket tu, memang akan dudut rapat2 lah dengan orang sebelah. Me and Hana we did still try to jarakkan kan sikit dengan another person yang duduk di row kami tu. Akhirnya kami dalam perjalanan atas Ferry menuju ke Langkawi.


NAMUN. Cerita masih belum berakhir guys, selepas 30 minit Ferry berlepas dari Jetty, kapten Ferry bagi announcement. Kami tak dengar dengan jelas tapi menurut the other person yang duduk dekat row kami tu, kapten bagitau ada kerosakan pada gear Ferry. So diorang tak boleh go full speed, so instead Ferry akan go half the normal speed, juga bermaksud, perjalanan yang selalunya sejam setengah akan jadi 3 jam. Ni kalau naik kereta dah sampai KL ya kawan kawan. Haha. Apaboleh buat, redha saja lah. Tambah anxious bila bateri phone kami dua dua dah nak habis. 

Korang patut tengok keadaan atas Ferry tu. After 2 hours, semua orang dah tak senang duduk. Budak budak dah mula berlari sana sini. Orang orang tua pun dah lenguh duduk, masing masing jalan merata. It was such a bizare view to see on a ferry. Nampak mcm dalam mall dah. 


Selepas 3 jam lebih dan beberapa awkward conversation dengan kitorang punya row-mate, akhirnya sampai jugak ke Jetty Langkawi dalam pukul 10.15pm cmtu. Fuhh tak pernah lagi buat kerja macam ni sebelum ni. Keluar je jetty tu  nak book Grab pulak tak boleh sebab batery phone habis. Masuk lah balik dalam jetty tu kena charge phone dulu. MashaAllah dugaan. Dengan penat nak pengsan nya. haha. Kami akhirnya berjaya book Grab dan sampai di Berjaya Resort  Langkawi pukul 11.30pm.

Begitulah ceritanya perjalanan kami dari Kulim sampai ke Langkawi yang mengambil masa lebih 12 Jam. Haha. Belajarlah untuk tidak jadi macam kami ya. Esoknya kami sempat ronda ronda Langkawi sikit dan naik Ferry pulang ke mainland pukul 4.30pm. Whatever it is, we had fun and no stress, memang biasa dah dugaan dugaan macamni melanda kami waktu travel. Ok guys, terima kasih kalau kroang masih membaca sampai sini. Entry ni literally macam takda point pun. Saja nak kongsi that crazy experience that we went through. Sampai sini dulu. Take care korang semua! Assalamualaikum.











Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: